Dan, jangan juga dilupakan jenis-jenis mikroorganisme yang dapat menyerap logam berat, sehingga sangat bagus dimanfaatkan untuk proses bioremediasi. E. coli untuk menghasilkan insulin manusia [68] Modified E. coli telah digunakan dalam pembangunan vaksin, bioremediasi, dan pengeluaran enzim amobil. Oleh kerana penggunaannya yang meluas dalam perubatan tradisional Asia, dan potensinya dalam bioremediasi, ia adalah genus sangat penting dari segi.

Author: Tygobei JoJoll
Country: Liberia
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 25 April 2012
Pages: 13
PDF File Size: 3.59 Mb
ePub File Size: 15.51 Mb
ISBN: 219-7-71234-259-6
Downloads: 83963
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Maumuro

Bacillus coli communis Escherich Escherichia coli biasanya diringkaskan kepada E. H7, boleh menyebabkan keracunan makanan yang serius pada manusia, dan kadang-kala ini menyebabkan produk makanan dipanggil balik. Strain ini juga boleh menguntungkan perumah mereka dengan menghasilkan vitamin K 2[3]dan dengan mencegah pembentukan bakteria patogen dalam usus. Setiap satu strain E. Perbezaan ini sering dikesan hanya pada peringkat molekul, namun mereka boleh menyebabkan perubahan fisiologi atau kitaran hidup bakteria.

Misalnya, strain mungkin mendapatkan kapasiti patogen, kemampuan untuk menggunakan sumber karbon yang unik, kemampuan untuk mengambil bagi niche ekologi tertentu atau kemampuan untuk melawan agen antimikrob. Beberapa strain mengembangkan ciri-ciri yang dapat berbahaya bagi haiwan hos. Strain merbahaya ini biasanya menyebabkan serangan cirit-birit yang tidak menyenangkan pada orang dewasa yang sihat dan sering membawa maut kepada anak-anak di negara-negara membangun.

Lebih virulen strain, seperti O H7 menyebabkan penyakit serius atau kematian pada orang tua, sangat muda atau immunocompromised.

Karena banyak pusat fermentasi asam campuran menghasilkan gas hidrogen, pusat ini memerlukan tahap hidrogen menjadi rendah, seperti halnya ketika E.

Strain yang mengandungi flagela boleh berenang dan bergerak. Proses ini menyebabkan penyebaran gen penyandi toksin Shiga dari Shigella untuk E. Suatu strain bagi E. Perbezaan ini selalunya dikesan hanya pada aras molekul; bagaimanapun, mereka mungkin menyebabkan perubahan kepada fisiologi atau kitaran hidup bakteria itu.

Sebagai contoh, satu strain mungkin menambah keupayaan berpatogenkebolehan menggunakan satu sumber karbon yang unik, kebolehan untuk bertindak sendiri terhadap nic ekologi tertentu atau berkebolehan untuk menentang agen-agen antimikrob. Satu sistem subdivisyen E. K, strain makmal yang biasa bukan suatu serotip. Strainstrain baru bagi E. Strain-strain yang jenis virulen menyebabkan diarrhoea yang tidak selesa kepada orang dewasa yang sihat dan biasanya membawa maut kepada kanak-kanak di dalam negara-negara membangun.

H7 yang menyebabkan penyakit yang serius atau kematian bagi orang-orang tua, orang-orang muda atau bai yang terimunokompromi.

Ini adalah anaerob fakultatif utama dari saluran pencernaan manusia. Selama mana bakteria ini memperolehi pengekodan unsur-unsur genetik untuk faktor-faktor virulen, mereka tetap komensal yang jinak. Strain Escherichia coli Nissle yang bukan patogen juga dikenali sebagai Mutaflor digunakan sebagai agen probiotik dalam rawatan, terutama untuk rawatan pelbagai penyakit gastroenterological, termasuk penyakit usus inflamatori. Dalam kes-kes yang jarang, strain ganas juga bertanggungjawab untuk sindrom hemolitik-uremik, peritonitis, mastitis, septicemia, pneumonia gram-negatif.

Strain tertentu dari E.

H7, O dan O H21, menghasilkan racun yang membunuh. Keracunan makanan yang disebabkan oleh E. H7 juga terkenal menyebabkan komplikasi pembunuh jiwa yang serius, bahkan seperti sindrom hemolitik-uremik. Strain tertentu ini adalah berkaitan dengan wabak Amerika Syarikat E.

Keterukan penyakit ini adalah perlbagai, boleh membunuh, terutama bagi kanak-kanak, orang tua atau yang berimunokompromi, tetapi lebih ringan. Sebelumnya, kaedah-kaedah menyediakan daging yang lemah di Scotland membunuh tujuh orang pada tahun akibat keracunan E. Subunit B membantu dalam melekat dan memasukkan racun ke dalam sel-sel usus perumah, sedangkan subunit A ini melekat dan menghalang sel-sel daripada menyerap air, menyebabkan cirit-birit.

  ISO 14520-1 PDF

LT ini dirembeskan oleh rembesan jenis laluan pusat 2.

Hal ini boleh berubah kerana, sebagaimana dinyatakan di bawah, E. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa rawatan dengan antibiotik tidak mengurangkan penyakit, dan ini mungkin sebenarnya secara signifikan meningkatkan kemungkinan mengembangkan sindrom hemolitik-uremik. Mukus usus berkaitan E. Strain ETEC adalah bukan jenis invasif, dan mereka tidak meninggalkan lumen usus. ETEC adalah bakteria bioremediaasi utama diare pada anak-anak di negara-negara membangun, dan juga sebagai penyebab paling umum bagi taun.

Setiap tahun, ETEC menyebabkan lebih dari juta kes cirit-birit dan Persiapan makanan tidak higienis, [29] pencemaran pertanian kerana baja pemupukan, [31] pengairan tanaman dengan tercemar greywater atau sisa mentah, [32] babi liar di ladang, [33] atau pengambilan langsung sisa-air yang tercemar [34] perah dan sapi potong adalah reservoir utama E.

H7, [35] dan mereka boleh membawanya asymptomatically dan menumpahkan dalam kotoran mereka. Menurut US Food and Drug Administration, kitaran fekal-oral penghantaran boleh terganggu dengan memasak makanan dengan baik, mencegah pencemaran silang, melembagakan halangan seperti bloremediasi tangan untuk pekerja makanan, melembagakan dasar penjagaan kesihatan sehingga makanan pekerja industri mencari rawatan ketika mereka sakit, pasteurisasi produk jus atau susu dan keperluan cuci tangan yang benar.

Ganoderma – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

H7, juga telah disebarkan oleh lalat, [37] [38] [39] dan juga sebagai kenalan langsung dengan haiwan ternakan, [40] [41] kebun binatang haiwan, [42] dan zarah udara yang ditemui di persekitaran haiwan-penyelenggaraan. Bakteria fecal menjajah uretra dan menyebar sampai saluran kencing ke pundi kencing juga sebagai kepada buah pinggang menyebabkan pielonefritis[45] atau prostat pada laki-laki.

Kerana perempuan mempunyai uretra lebih pendek drfinisi lelaki, mereka adalah 14 kali lebih mungkin untuk menderita daripada ISK menaik. Ini adhesins kumpulan mengikat khusus D-galaktosa-D-galaktosa pada antigen darah-kumpulan P eritrosit dan sel uroepithelial. UPEC boleh mengelakkan pertahanan bawaan kekebalan tubuh contohnya komplemen sistem dengan menyerang sel-sel payung dangkal untuk membentuk komuniti bakteria intraseluler IBCs.

Biasanya ditemui di saluran kemih atas. Penurunan jangkitan, meskipun relatif jarang terjadi, terjadi ketika sel E. Hal ini dihasilkan oleh serotype Escherichia coli yang mengandungi antigen kapsul disebut K1. Penjajahan usus bayi yang baru lahir dengan batang tersebut, yang hadir dalam faraj ibu, menyebabkan bakteremia, yang mengarah ke meningitis.

Dan kerana tidak adanya antibodi IgM dari ibu ini tidak melewati plasenta kerana hanya FcRn menengahi pemindahan IgGditambah fakta bahawa tubuh mengakui sebagai diri antigen K1, kerana menyerupai glicopeptides otak, ini mengarah ke meningitis teruk pada neonatus. Dalam sampel tahi mikroskop akan menunjukkan batang Gram negatif, tanpa tatacara sel tertentu. Pada MacConkey agar-agar, tanah jajahan merah tua dihasilkan sebagai organisma adalah laktosa-positif, dan biorejediasi gula ini akan menyebabkan pH medium turun, menyebabkan penggelapan dari media.

Pertumbuhan pada to EMB Levine menghasilkan koloni hitam dengan kilau metalik kehijauan-hitam.

Ini adalah diagnostik E. Ujian untuk pengeluaran racun boleh menggunakan sel-sel mamalia dalam kultur jaringan, yang dengan cepat dibunuh oleh toksin Shiga. Walaupun sensitif dan sangat khusus, kaedah ini lambat dan mahal. Biasanya diagnosis telah dilakukan oleh kultur pada sorbitol-MacConkey menengah dan kemudian menggunakan antiserum menaip. Namun, ujian lateks saat ini dan beberapa antiserum menaip menunjukkan reaksi silang dengan non-E.

Selain itu, tidak semua jenis E. Dewan Negara dan Epidemiologi Wilayah mengesyorkan bahawa paparan makmal klinikal paling tidak semua tahi berdarah untuk patogen ini.

Kaedah lain untuk mengesan E. Jangkitan bakteria biasanya dirawat dengan antibiotik.

Namun, sensitiviti antibiotik dari strain yang berbeza E. Sebagai organisma Gram-negatif, E. Antibiotik yang boleh digunakan untuk mengubati jangkitan E. Beberapa hal ini kerana terlalu banyak digunakan antibiotik pada manusia, tetapi beberapa dari itu mungkin disebabkan oleh penggunaan antibiotik sebagai promotor pertumbuhan dalam makanan haiwan [50] Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Science pada Ogos ditemui.

  BIOLOGIA DE LOS MICROORGANISMOS BROCK 10 EDICION PDF

Bahawa tingkat mutasi bioremediawi pada E. Campuran ini spesies membolehkan E. Pertahanan terhadap antibiotik beta-laktam telah menjadi masalah tertentu dalam beberapa dekad terakhir, sebagai strain bakteria yang menghasilkan diperpanjang-spektrum beta-laktamase telah menjadi lebih cefinisi. Dalam banyak kes, hanya dua antibiotik oral dan kumpulan yang sangat terhad antibiotik intravena tetap berlaku. Pada tahungen yang disebut New Delhi Metallo-beta-laktamase disingkat NDM-1 yang bahkan memberikan bioremediasu terhadap carbapenem antibiotik intravena, ditemui di India dan Pakistan pada bakteria E.

Peningkatan keprihatinan tentang tersebar luasnya dari bentuk “super” di Inggeris telah menyebabkan panggilan untuk pemantauan lebih lanjut dan strategi Inggeris-luas untuk menangani jangkitan dan kematian.

Fag terapi-virus yang biroemediasi khusus menargetkan patogen-bakteria telah dibangunkan selama 80 tahun terakhir, terutama di Kesatuan Soviet, di mana ia digunakan untuk mengelakkan diare yang disebabkan oleh E.

Fag terapi untuk manusia sedia. H7 membunuh fag di sembur, kabut atau cuci pada haiwan hidup yang akan dipotong untuk dimakan manusia [57] The bakteriofag T4.

Pupuk mikrobiologis – Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas

Para penyelidik telah aktif bekerja untuk mengembangkan keselamatan, vaksin yang efektif untuk menurunkan kejadian di seluruh dunia jangkitan E. Penelitian sebelumnya telah menunjukkan bahawa sudah selamat untuk orang dewasa [59] Sebuah fasa III uji klinis untuk membuktikan keampuhan skala besar dari rawatan ini adalah. Pada tahun Fort Dodge Kesihatan Haiwan Wyeth memperkenalkan vaksin dilemahkan yang berkesan untuk mengendalikan airsacculitis hidup dan peritonitis pada ayam.

Vaksin ini adalah vaksin avirulen kejuruteraan genetik yang telah menunjukkan perlindungan terhadap O78 dan strain untypeable. Pada bulan Januarisyarikat bio-farmasi Kanada Bioniche mengumumkan bahawa ia telah membangunkan sebuah vaksin ternakan yang mengurangkan jumlah O H7 tertumpah dalam pupuk kandang dengan faktoruntuk sekitar bakteria patogen pada gram baja [61] [62] [63]. Pada bulan AprilMichigan State University penyelidik mengumumkan bahawa ia telah membangunkan vaksin bekerja untuk strain E.

Saeed Mahdi, profesor epidemiologi dan penyakit berjangkit di perguruan tinggi MSU’s Perubatan Haiwan dan Manusia Perubatan, telah mengajukan permohonan paten untuk penemuan dan telah melakukan hubungan dengan syarikat farmasi untuk pengeluaran komersial.

Kerana sejarah panjang budaya makmal dan kemudahan manipulasi, E. Dianggap sebagai tuan rumah sangat serbaguna untuk pengeluaran protein heterolog, [67] penyelidik dapat memperkenalkan gen ke dalam mikrob menggunakan plasmid, sehingga memungkinkan untuk pengeluaran massa protein dalam proses fermentasi industri.

Salah satu aplikasi yang berguna pertama dari teknologi DNA rekombinan adalah manipulasi E. Kajian juga sedang dilakukan ke dalam program E. Pasir dan tanah juga pelabuhan E. Beberapa daerah geografi yang boleh menyokong penduduk yang unik dari E. Banyak makmal strain kehilangan kemampuan mereka untuk membentuk biofilm [70] [71] Ciri-ciri ini melindungi strain jenis liar dari antibodi dan serangan kimia lain.

BIOREMEDIASI 2010 [Compatibility Mode]

Tetapi memerlukan perbelanjaan besar sumber daya tenaga dan material. Pada tahunJoshua Lederberg dan Edward Tatum pertama menggambarkan fenomena yang dikenali sebagai konjugasi bakteria menggunakan E. Percubaan evolusi jangka panjang menggunakan Bioremediawi. Kapasiti ini sangat jarang berlaku di E.