Dutch-language book by Herman Philipse mounting a philosophical argument in favour of atheism. Zeventien jaar na zijn ‘Atheïstisch manifest’ komt filosoof Herman Philipse met een meer doorwrocht boek waarin hij de opvattingen van grote. Atheistisch manifest & De onredelijkheid van religie / druk 10 by Herman Philipse , , available at Book Depository with free delivery worldwide.

Author: Brat Bazahn
Country: French Guiana
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 15 November 2014
Pages: 498
PDF File Size: 16.12 Mb
ePub File Size: 15.22 Mb
ISBN: 578-5-58864-656-1
Downloads: 29575
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akinozshura

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Zou hij het zelf in de gaten hebben? Het is niet de eerste keer dat filosoof Herman Philipse 60 zomaar opeens overschakelt naar de wij-vorm.

Heel soepeltjes gaat het, argeloos haast. Zo bedoelt hij het vast niet, maar tekenend is het wel: Philipse is een man van de wetenschap. Hij staat te boek als een bestrijder van religie.

Een dun, niet al te diepgaand boekje – vindt hij zelf althans.

Nu, zeventien jaar later, komt hij daarom met een meer doorwrochte, academisch verantwoorde versie: Hij heeft er zes jaar aan gewerkt. Nou, daar baal je ook van. Ik wilde de zaak een keer echt goed onderzoeken. Dan kunnen ze niet meer zeggen: Het boek is opgebouwd in de vorm van een ‘beslisboom’. Mijn opties putten het domein uit, je moet dus kiezen als gelovige.

Aan die laatste, een godsdienstfilosoof uit Oxford, besteedt Philipse de meeste aandacht: Waarom houdt u zich vooral zo met Swinburne bezig? Hij weegt de argumenten en concludeert dat Gods bestaan, gezien al het bewijsmateriaal, waarschijnlijker is dan zijn niet-bestaan.

Daarbij maakt hij gebruik van de Bayesiaanse waarschijnlijkheidstheorie. Mensen als Plantinga zijn makkelijk te weerleggen, terwijl je voor Swinburne veel meer ruimte nodig hebt.

Atheïstisch manifest – Wikidata

Zou een gewone gelovige dat wat zeggen, ‘Bayesiaanse waarschijnlijkheid’? Tot vorig jaar gaf ik een semester per jaar college in Oxford. Ja, dat soort gelovigen, dat moet mahifest niets van Swinburne hebben. En theologisch gezien is hij heel conservatief.

Dus hij is een die-hard. Zeg maar welke optie je dan kiest. Ik bespreek ze allemaal.

  EXAMKRACKERS VERBAL 101 2ND EDITION PDF

Atheïstisch manifest en De onredelijkheid van religie by Herman Philipse

En als die andere opties ook niet blijken te werken, heb je toch een probleem als gelovige. Maar geloven is toch niet hetzelfde als het aanhangen van een wetenschappelijke theorie?

Bent u geen windmolens aan het bestrijden? Niet met rituelen of met het sociale aspect ervan, maar met de feitelijke vooronderstellingen. Je kunt natuurlijk elke maniffest laten varen en zeggen dat alles puur symbolisch is. Dan heb je met mij geen discussie. Het meubilair is antiek. Fauteuils in Louis Seize-stijl, dito sofa – “nep hoor, het is Nederlands-Napoleontisch, uit ” – en een atheitisch piano.

Het is allemaal met smaak ingericht, en ook een beetje statig.

Atheïstisch manifest en De onredelijkheid van religie

Sarot is een van de gelovige godsdienstfilosofen met wie Philipse af en toe de degens kruist over het bestaan van God. Ook de dag voorafgaand aan het interview debateerden ze met elkaar, over Philipse’s nieuwe boek.

Volgens Sarot is Philipse “charmant, maar met een scherp randje. In het debat kan hij soms echt een ‘killer’ zijn, wanneer hij zijn kans schoon ziet.

Retorisch is hij ons allemaal de baas. En, nou ja, een beetje ijdel is hij ook. Hij geniet van alle aandacht die hij genereert. Het zijn woorden die hij vaak in de mond neemt: Ik heb er geen emotionele band mee, ik ben zeer liberaal opgevoed.

Mijn vader ging zondags golfen in plaats van naar de kerk. Het eerste wat we moesten doen was alle bijbelboeken uit ons hoofd leren. Ik vond het totaal niet uitdagend.

Dat was te saai voor woorden. Jezus, moet ik daar nu mijn tijd aan gaan besteden? Waarom probeert u zo hard te bewijzen dat God niet bestaat?

Atheistisch manifest & De onredelijkheid van religie / druk 10

Ik heb geen rekening te vereffenen. Ik vind religie een interessant menselijk verschijnsel. Om een heleboel redenen kan landbouw interessant zijn, maar ik zie er geen mysterie in. Een mens wil eten. Natuurwetenschap is fascinerend, maar ook daarvan zeg ik: Dat heb ik wel bij religie. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom een wetenschappelijk geschoold mens er nu nog in gelooft. Dat iemand als Swinburne, die veel intelligenter is dan ik, dat toch blijft doen, dat vind ik verbluffend.

  BRILONER LEUCHTEN KATALOG PDF

Kennelijk neemt atheistisvh geloof in God met de opmars van de wetenschap niet af. Toen ik ging studeren, eind jaren ’60, dachten we mnifest Kant en de logisch positivisten er voorgoed mee hadden afgerekend. Wij dachten in die tijd ook dat de secularisering ongeremd zou doorzetten.

Maar dat is niet gebeurd. De wereld wordt manifeat steeds religieuzer. De Verlichting is in de verdrukking gekomen.

Maar het hoofdstuk God is nu wel gesloten. Ik bedoel, je kunt er wel eindeloos mee doorgaan. Je leest op een gegeven moment nauwelijks meer iets waar je nog opgewonden van raakt.

Ik ben er klaar mee.

Mensen zijn gekke dieren. Het geloof is onredelijk, maar sommige mensen worden er wel gelukkiger van. Is dat dan belachelijk? Hoe erg is dat nu helemaal?

Je had het veel beter niet kunnen hebben, volgens hem. Ik ben daar helemaal niet van overtuigd. Ik denk dat het wetenschappelijk onmogelijk is om dat aan te tonen. Dawkins vind ik vervelend. Hij is te veel een prediker.

Gelovigen hebben de neiging mij slechter voor te stellen dan ik ben. Dat zit trouwens diep in het christendom: Met horentjes en zo. Het heeft iets amusants. God in the Age of Science? A Critique of Religious Reason.

Oxford University Press, Oxford.

Wie is Herman Philipse? Herman Philipse is sinds universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor was hij achttien jaar hoogleraar in de wijsbegeerte aan de Leidse universiteit. Hij studeerde rechten en filosofie in Leiden, waar hij in promoveerde op de fundering van de logica bij Husserl.

In verscheen een kritische studie over de zijnsfilosofie van Heidegger. Philipse mengt zich graag in het publieke debat.

Van tot was hij columnist van ‘Buitenhof’ en in NRC Handelsblad verschijnen regelmatig artikelen van zijn hand. Uw profiel is aangemaakt U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink.